گزارشی از کارهای جنبش روش تدریس
آیا میدونستید در سال 1401 ما در جنش روش تدریس علوم انسانی چه کارهایی کردیم؟ ما یک جمع کوچک و نوپا هستیم، ولی افق دوردستی رو میبینیم. در ادامه گزارش مختصری از فعالیتهامون رو در سالی که گذشت میخونید. اگر حوصله خوندن ندارید میتونید با دیدن فیلم از کارهامون آگاه بشید.
برنامههای سال 1401
برگزاری سه دورۀ هفت شهر تدریس
در سال 1401 سه دورۀ کارگاههای هفت شهر تدریس رو برگزار کردیم. این دوره، که دورۀ مقدماتی روش تدریسه، شامل آموزش و تمرین تدریس یا ارائۀ دمو هست. در این دوره اساتید با توجه به تکنیکهای نوین تدریس مفاهیم پایهای و مقدماتی یک تدریس همهجانبه رو آموزش میدن. شرکتکنندگان یا شاگردان هم باید یک کلاس درس طراحی کنند، لسنپلن بنویسند، و بیان جلوِ استادها و شاگردها ارائه بدند. بعد از دمو دادن این تدریس بررسی میشه و نقاط ضعف و قوتاش نشون داده میشه.
انتشار دو کتاب از مجموعه روش تدریس
توی سالی که گذشت دو کتاب از مجموعۀ چندین جلدی روش تدریس علوم انسانی منتشر شد. اولی رپو بود و دومی سبکهای یادگیری. فرایند انتشار کتابها هم جالبه، در هر مرحله از فرایند نوشتن کتاب نوشتهها رو تیم تالیف بررسی میکنن و بازخورد میدن. بعد از اتمام کتاب تازه وارد مرحلۀ داوری میشه. این جلسۀ داوری کتابها جلسات خوشمزه و پرباری هست. بحثهای علمی و عملی خوبی مطرح میشه. بعد از داوری کتاب میره برای مجوز، بعدش هم چاپ. البته فعلاً چاپ کتاب بهصورت الکترونیکه. میتونید روی اسم کتابها بزنید و وارد صفحۀ خرید کتاب بشید.
دو تا نکتۀ دیگه. دو تا کتاب دیگه هم در صف انتشاره. یکیش که دست داور محترمه، یکی دیگه هم دست تیم داوری کتابه. اما همۀ شما میتونید وارد تیم تألیف بشید و سهمی در جنبش روش تدریس علوم انسانی داشته باشید. کافیه به شمارهای که توی سایت، روی صفحۀ اول سایت هست پیام بدید.
تولّدِ سایت روش آموزش
امسال همین سایت رو راه انداختیم. اسمش رو هم گذاشتیم روش آموزش. البته هنوز باید کمی دست به سر و روی سایت بکشیم ولی از انصاف نگذریم تو این مدت مقالههای خوبی در دو زمینۀ روش تدریس علوم انسانی و کاربردیسازی علوم انسانی منتشر کردیم. خیلیها توی این راه کمکمون کردن. نوشتن توی سایت روش آموزش البته اسلوب خودش رو داشت و سختگیریهایی داشتیم. و این شد که مقالات سایتمون کیفیت قابلقبولی دارن. مثلاً این مقاله رو نگاه کنید. هم حرف جالبی داره و هم خوشخوانه. راستی، ما رو هم میتونید نقد کنید. باورمون اینه که شما و دقتهاتون باعث رشد این جنبش میشه. نقدهاتون رو حتماً برای ما بفرستید.
برگزاری بیست وبینار
در سال 1401 بیست وبینار برگزار کردیم. این وبینارها در دو حوزۀ روش تدریس و کاربردیسازی علوم انسانی بوده. یکی از کارهای تازهای که در کنار این جنبش داره میره جلو سلسله مباحثی با عنوان «داستان کاربردیسازی علوم انسانی» هست. به این صورت که آمدیم و سه حیطۀ آموزش و پرورش، آموزش عالی، و موسسات فرهنگی، هنری، و آموزشی بخش خصوصی رو گذاشتیم جلو، و میگردیم که آیا ایدهای دربارۀ کاربردیسازی علوم انسانی دارن یا نه. اگر آره به چه صورته و چه نقاط قوت و ضعفی دارن.
هدفمون هم از این سلسله نشستها اینه که ادبیات بحث رو شکل بدیم و خوب ببریم جلو. راستی میدونستید یکی از ایدههامون اینه که با اصلاح روش تدریس علومِ انسانی خودبخود به سمت کاربردیشدن حرکت میکنه؟
برنامههای سال 1402
یک ویژهنامۀ تخصصی روش تدریس علوم انسانی
در ادامۀ شکلدهی ادبیات بحث روش تدریس در حال تالیف مقالههایی تخصصی هم هستیم. این مقالهها قراره در یک شمارۀ مجلۀ اطلاعات حکمت و معرفت منتشر بشه، احتمالاً بهار یا تابستان. ویژگی این ویژهنامه اینه که زبان تخصصی داره و از لحاظ نظری بحثها رو با عینکی جزئینگرتر بررسی کرده.
برگزاری دموهایی با موضوعات جالب و شیوۀ تدریس درستوحسابی
در آخرین دورۀ هفت شهر تدریس (زمستان 1401) متوجه شدیم بعضی از دموها موضوعات جالبی دارن. موضوعاتی که حتی توی دانشگاهها هم واحد درسی ندارن. از طرفی هم ملاک ارزیابی ما لسنپلن و انجام بیست دقیقه از کلاس درسه. اما از آنجایی که دیدم این تدریسها میتونه برای خیلیها جالب باشه تصمیم گرفتیم این دموها رو در اولین فرصت در سال جدید بهصورت کامل اجرا کنیم. منتظر این نمونهتدریسهای جالب باشید.
دورۀ بهاره هفت شهر تدریس
در بهار سال جدید بنا داریم دورۀ جدید هفت شهر تدریس رو برگزار کنیم. با توجه به ماه مبارک رمضان در حال برنامهریزی هستیم. برای ثبتنام میتونید از همین الان به ما پیام بدید.
راستی، شما در هر زمینهای که مشتاق بودید میتونید پیش ما بیاید. چه تالیف کتاب، چه نگارش مقاله، وبینارها هم که رایگانه، دورۀ هفت شهر تدریس هم هزینهای داره که در بازههایی تخفیفهای تشویقی میگذاریم، البته که همۀ درآمد این دورهها صرف توسعه و پیشبرد جنبش روش تدریس علوم انسانی میشه.