گزارشی از کارهای جنبش روش تدریس
آیا میدونستید در سال 1401 ما در جنش روش تدریس علوم انسانی چه کارهایی کردیم؟ ما یک جمع کوچک و نوپا هستیم، ولی افق دوردستی رو میبینیم. در ادامه گزارش مختصری از فعالیتهامون رو در سالی که گذشت میخونید. اگر حوصله خوندن ندارید میتونید با دیدن فیلم از کارهامون آگاه بشید.
برنامههای سال 1401
برگزاری سه دورۀ هفت شهر تدریس
در سال 1401 سه دورۀ کارگاههای هفت شهر تدریس رو برگزار کردیم. این دوره، که دورۀ مقدماتی روش تدریسه، شامل آموزش و تمرین تدریس یا ارائۀ دمو هست. در این دوره اساتید با توجه به تکنیکهای نوین تدریس مفاهیم پایهای و مقدماتی یک تدریس همهجانبه رو آموزش میدن. شرکتکنندگان یا شاگردان هم باید یک کلاس درس طراحی کنند، لسنپلن بنویسند، و بیان جلوِ استادها و شاگردها ارائه بدند. بعد از دمو دادن این تدریس بررسی میشه و نقاط ضعف و قوتاش نشون داده میشه.
انتشار دو کتاب از مجموعه روش تدریس
توی …
بازخورد اصلاحی و بهبود یادگیری مطالب
بازخورد اصلاحی و بهبود یادگیری مطالب .فرایند یادگیری و آموزش مملو از موقعیتهایی است که فرد را در معرض خطا کردن قرار میدهد. در این راستا نوع نگاهی که مدرس میتواند داشته باشد بسیار مهم است. بسیاری ـ ازجمله نگارنده ـ معتقدند اشتباه کردن نشانۀ پیشرفت و تصحیح آن در حین رخ دادن یا بلافاصله،بهترین فرصت برای یادآوری یا رفع نواقص دانستههای ذخیرهشده است. به تعبیری، میان تصحیح اشتباهات و بهبود یادگیری مطالب رابطۀ مثبتی وجود دارد اگر اصلاحگر برخورد مناسب را داشته باشد. لذا میتوان گفت اصلاح اشتباه شاگرد، هدیهای از جانب مدرّس است.
درست است برخی از پژوهشگران و نظریهپردازان حوزۀ آموزش بر این باورند که تصحیح اشتباه توسط معلم یا همسالان کمک شایانی به تسریع و بهبود فرایند یادگیری نمیکند حتی گاه ممکن است نتیجۀ عکس داشته باشد؛ اما پژوهشهایی هم وجود دارد که نقطه مقابل این موضع قرار میگیرند و بر نتیجۀ مثبت تصحیح خطاها بر …
چرا تولید در علوم انسانی مسئلهای جدی برای اصحاب علومانسانی نمیشود؟
پرسش اصلی ما در این نوشتار این است که چرا با این که تولید، یکی از کلمات محوری در ادبیات همه مسئولین و مدیران نظام جمهوری اسلامی ایران دستکم در پنج سال گذشته بوده است؛ اما در علومانسانی و برای اساتید علومانسانی یک مسئله جدی نشده است؟ به عبارت واضحتر، هنگامی که نامگذاریهای چند سال گذشته را مرور میکنیم، در همه آنها مفهوم تولید یکی از اصلیترین مفاهیم این نامگذاریها بوده است. تولید و اشتغال، جهش تولید و یا رونق تولید از جمله این مفاهیم است. حال، اگر در نام یک سال مفهوم تولید قرار داده شده است آیا منظور از این نامگذاری توجه صرف به تولیدات کارخانهها و صنعت است یا این مفهوم اطلاق عام دارد و بر تمامی عرصههای تولید از جمله جهش تولید و اشتغال در علومانسانی نیز سریان پیدا میکند و اگر اینگونه است، چرا این جهش برای اصحاب علومانسانی یک مسئله جدی فرض نشده …